Styrket beslutningsgrundlag og dyrevelfærd i økologisk svineavl

Styrket beslutningsgrundlag og dyrevelfærd i økologisk svineavl - SEGES Projektsitet

Baggrund: Der er et stort behov for at finde racer/krydsninger til den økologiske svineproduktion, som bedre egner sig til en økonomisk bæredygtig økologisk produktion, hvor søerne farer på marken og har forlænget diegivningstid. I projekt ”VIPiglet” identificeres fænotypiske forskelle mellem krydsningskombinationer af genetik fra Norge (Norsvin) og Danmark (Danavl) i 3 økologiske besætninger. Der ses på kuldstørrelse, pattegrisedødelighed, patteantal, samt soens evne til at opretholde huld gennem diegivningsperioden. Disse egenskaber har stor betydning for produktionsøkonomien. I økologisk svineproduktion ønskes der derudover at inddrage egenskaber, som fremmer dyrevelfærd og arbejdsglæde. Både i ”VIPiglets” og ”Robuste racer” har landmændene iagttaget forskelle mellem importeret genetik og den almindelige danske. Det er på parametre, der er vigtige i den økologiske produktion, men som ikke indgår i et traditionelt avlsarbejde, fordi de ikke er økonomisk værdisat. Egenskaber som f.eks. temperament, villighed til at indgå i grupper, præference for at opholde sig ude og modtagelighed overfor E-Coli fremhæves. Projektet ønsker at identificere forskelle i de nævnte egenskaber.                                                                                                                                                                                

Formål: At generere viden om, hvorvidt forskellig genetik har forskellige egenskaber for pattegrises overlevelse og robusthed hos både so og afkom.                                                                                                             

Relevans: Det er vigtigt, at egenskaber, der har betydning i den økologiske produktion inddrages i beslutningsgrundlaget for valg af genetik. Før dette kan gøres, er der behov for mere viden.

Genbevilling af 2016:

Følgende aktiviteter blive gennemført i 2017:  
     - adfærdsobservationer 
     - indhentning af produktionsdata 
     - resultatopgørelse
     - afslutning af projektet.

 

Artikel af Lene juhl Pedersen, Sarah-Lina Aa. Schild, Marianne Bonde og Tove Serup, der blev bragt i Økologi & Erhverv i december 2017
Klumme af Hanne Kongsted, AU
Sammenligning af genetik og identifikation af fremtidige avlsmål.

© 2021 - SEGES Projektsitet